Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lenne valamiféle véleménye a testfestésről. Én személy szerint odáig vagyok érte, ezért úgy döntöttem indítok egy sorozatot a témával kapcsolatban. Kezdve a tetoválások kialakulásával és történetével.

A tetoválás azon kevés dolog közé tartozik, ami egyaránt megtalálható a fejlett nyugati és a törzsi kultúrákban is. Szinte minden korban az emberi élethez kapcsolódott, igaz más-más módon. Maga a tattoo szó a tahiti "tatau" szóból ered, jelentése: nyomot hagyni valamin.

Valószínűleg véletlennek köszönhetjük a tetkók létezését, feltehetőleg az ősemberek sebeibe kerülő kosz és korom volt, ami elindította ezt az egészet. Az első ismert emberi tetoválás az Alpokban talált kb. 5300 éves Ötzi testét díszítik. Bőrén egy keresztet és néhány párhuzamos vonalat láthatunk. Jelentésük és az, hogy milyen technikával készültek nem ismert. Időszámításunk előtti IV. évezredből maradtak ránk olyan egyiptomi szobrok, amelyeken tetoválást ábrázolnak. Egy thébai múmián is találtak egyértelmű festéknyomokat. Kerültek elő ebből az időből mezopotámiai agyagszobrok is amelyeken tetoválás-szerű minták fedezhetők fel.

Bőr

A görög korban a trákok a nemesség jelképének tekintették a testfestést. Maradtak fenn festmények frig és trák tetovált karú nőkről az i. e. V. századból. A görög katonák rangjuk jelzésére használták a tetkókat. A Pénelopé (görög) név jelentése: "csíkok az arcon". A rómaiak bűnözők és rabszolgák bőrébe véstek jeleket.Véres sebeket véstek az emberek bőrébe, majd különböző anyagokat dörzsöltek a friss sebbe (pl: szén, rozsda, növények…) További írásos emlékeket találhatunk az ókori időkből az asszírok, agathürzek, mosszirok, piktek és skótok tetoválásairól.

Japánban a 720-as években egy krónika említi az akkoriban megszokott vallási témájú, főként az arcot díszítő tetoválásokat. A színes minták csak az 1700-as években jelentek meg a közemberek testének díszítése érdekében.

Az afrikai törzseknél az arcukon lévő tetoválásból meg lehet állapítani melyik törzshöz tartozik az illető. Új-Zélandon pedig egy halott tiszteletére készített szobornál gondosabban odafigyelnek a tattoo minták pontos ábrázolására, mint az arcvonásokra. Maori, szamoai és hawaii törzsek tetoválásai a mai „divatban” is elterjedtek. 

Bőr

Európába matrózok hozták be a tetkókat újra az 1600-as években. A 19. század második felében Magyarországon az arisztokrácia körében terjedt el, így pl. gróf Széchenyi István is rendelkezett tetoválással. A 19-20. századbanelsősorban a börtönökben használták., főként annak jelzésére, hogy a társadalmi rendszeren kívül állnak. Minden tetoválásnak megvolt a maga jelentése. A könnycsepp gyilkosságot, a nyolcágú csillag tolvajlást, a sellő pedig gyermekek molesztálását jelentette.

Bőr

Egy 1948-ban talált szinte teljesen konzerválódott férfi majdnem teljes testét beborítják a mágikus, illetve realisztikus állatfigurák.

A 20. század végére a lázadás egyik fontos jelképe volt, így főként punkok és rockerek tetováltattak, bizarr és felhívó jellegű mintákat. Ők is azt akarták szimbolizálni, hogy a rendszeren kívül állnak.

Bőr

A 21. századra széles körben elterjedtek a tetoválások. Ebben nagy szerepet kaptak a sztárok és a média. Ma már minden negyedik 18-30 év közötti ember visel a testén valamilyen tetoválást, függetlenül attól, hogy a társadalomban milyen helyet foglal el. Korunk sokszínűsége látszódik a ma meglevő technikák és minták változatosságából is, hiszen szinte végtelennyi motívum kerülhet fel a testünkre.

Bőr