Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak még egy részt! #2

Egy korábbi bejegyzésben írtam a sorozatfüggőségről és a sorozatok negatív hatásairól, megígértem, hogy hozok érveket a sorozatnézés mellett is. Végülis, ha annyi ember szereti, csak nem lehet valami szörnyű, sátáni dolog. És tényleg nem az.

Először is fontosnak tartom leszögezni, hogy a mértéktartás nagyon fontos. Az előző cikkben is próbáltam azt kiemelni, hogy a probléma a túlzásba(!) vitt TV/laptop/telefon… előtt töltött idővel van. Nem maga a tevékenység a rossz, hanem az ahogyan sokan csinálják, az, amikor már ráfüggnek. Mértékkel még hasznosak is lehetnek a sorozatok, elég sok dologra.

  1. Beszédtéma

Sokszor adódik olyan helyzet, hogy egyszerűen nem tudod miről beszélgess a másikkal. Erre egy-két sorozat nagyon jó megoldás lehet, hiszen, ha mindketten/mindannyian nézitek akkor meg tudjátok beszélni, kinek mi tetszett, mi nem tetszett, mennyire várjátok az új részt, kedvelitek az új szereplőt, minek kellett kiírni a régit… Ha pedig nem ugyanazt nézitek, mesélhettek a másiknak arról, amit ti kedvencetekről és esetleg még kedvet is kaphat hozzá, illetve ő is elmesélheti annak a sztoriját, amit ő néz, és így neked is lesz egy új ötlet, hogy mit nézz legközelebb.

  1. Fejlesztheti a memóriát

Ha olyan sorozatot nézel, aminél, sokat kell várni a részekre az jó hatással lehet az emlékező képességedre, ugyanis így újra fel kell idézned az előző részben történteket, hogy értsd a soron következőt. Ez nem tűnik túlságosan megerőltetőnek, pedig ezzel is tudod edzeni az agyad.

sorozat sorozatok napi pozitív rész

  1. Taníthat új dolgokat

A sorozatok világából rengeteg dolgot megtanulhatunk. És ilyenkor nem feltétlen kell a kifejezetten tudományos sorozatokra gondolni. Például nekem régi kedvencem az Anubisz házának rejtélyei, amiből rengeteg új információt tudhattam meg az egyiptomi kultúráról. Általában észre sem veszed miközben ilyen módon tanulsz és lehet, hogy több megmarad a fejedben, mint ha az iskolában hallottad volna ugyan ezeket a tényeket a száraz tananyagban.

  1. Eladók szemszöge

Nekik kifejezetten jók a sorozatok, főleg, amikor valamelyiket nagyon felkapja a közönség. Ilyenkor rengeteg olyan terméket tudnak eladni, amit lehet, hogy ezek nélkül nem lenne ilyen könnyű. Pl. lehet, hogy már ez lesz a 40. telefontokod, de muszáj megvenned mert a kedvenc sorozatod logója van rajta, vagy a kisgyerekek képesek megvetetni egy füzetet a szüleikkel mert a kedvenc szereplőjük van rajta.

  1. Nyelvtanulás

Nekem ez az egyik kedvenc indokom a sorozatozás mellett. Sok olyan rész/évad van, amit még vagy egyáltalán nem szinkronizáltak. De, ha az előző bejegyzésben leírtak szerint, szépen ráfüggtél egy sorozatra akkor kénytelen vagy (a legtöbb esetben) angolul tovább nézni. Először lehet nem könnyű egyszerre figyelni a feliratot és magát az epizódot, de szép lassan megérted azt is amit mondanak olvasás nélkül. Engem mostanra már kifejezetten zavar a magyar felirat, mert sok mondatot nem úgy fordítanak, ahogyan azt én tenném, így általában ki is kapcsolom ezt, vagy eleve nélküle nézem. Ameddig feliratosan nézel egy sorozatot, az megtanulsz gyorsabban olvasni. Onnantól pedig, hogy már meg is érted amit mondanak, javulhat a szókincsed és láthatod gyakorlatban is az angol nyelvet és ez szerintem sokkal jobb nyelvtanulási módszer mint, hogy az órákon magoljuk be a mondatokat, amiket utána úgysem fogunk használni.

sorozat sorozatok napi pozitív rész

  1. Gondolkodás

Vannak sorozatok amik arra késztetnek, hogy gondolkodj. Például a bűnügyi sorozatoknál gyakran fordul elő, hogy mi már hamarabb összerakjuk, hogy ki tette mert közben már agyalunk rajta. Ennek lehet az ellentettje is amikor nem jövünk rá, de amint kapunk magyarázatot elkezdünk kattogni rajta, hogy ez eddig miért nem jutott eszünkbe. Esetleg olyan is lehet, hogy nincs konkrét lezárása egy sorozatnak, mert félbehagyták, várni kell a következő évadra vagy egyszerűen csak ilyen befejezést szántak neki. Ilyenkor sokszor akaratlanul is tovább gondoljuk a történetet.

sorozat sorozatok napi pozitív rész

+1 találtam témát két bejegyzéshez is. A sorozatok nélkül ezeket sem írtam volna meg.

 0
Tovább

Lehetsz boldog, de hogyan?

Mostanában egyre gyakrabban tapasztaltam, hogy az emberek főleg a rossz dolgokra koncentrálnak és sokkal nehezebben veszik észre az élet boldog pillanatait. Pedig ezekből is akad bőven, csak tudnunk kell, hogyan engedhetjük be ezeket az életünkbe. És ha már tudjuk mire figyeljünk, láthatjuk, hogy az élet sokkal boldogabb is lehet.

Ha körülnézünk a buszon, a boltban, iskolában, munkahelyen a legtöbbször lehangolt, szomorú arcokat látunk. Inkább az lep meg manapság, ha valaki vidám. Régebben szokásom volt kis „teszteket” csinálni a buszon, hogy hányan mosolyognak vissza, ha rájuk vigyorgok. Elkeserítően alacsony volt ez a szám. Olyannyira, hogy a harmadik nap után már engem is kezdtek lehangolni a sok negatív vagy semmilyen visszajelzésekkel. Ez a pesszimizmus, negativitás pedig télen a folyamatos szürkeség és néhány egyéb személyes esemény után teljesen átragadt rám is, ami egyértelműen nem jó, így most szeretném az alább felsorolt változtatásokat elsőként saját magamon tesztelni.

Ahogy egy ismerősöm mondani szokta: „A boldogság csak döntés kérdése”. Úgyhogy most megpróbálok összegyűjteni pár dolgot, amivel könnyebben megláthatjuk a dolgok jó oldalát.

  1. Gépek helyett emberek

Szinte mindenhol ott van velünk az okostelefon, sokaknál otthon a laptop/PC/tablet is és sokszor miután hazamegyünk csak ezeken keresztül kommunikálunk a másikkal. Iskolában szünetekben hiába vagyunk együtt, sokan csak a telefonjukat simogatják és fel sem tűnik, hogy körülöttük zajlik az élet (ha nem ugyanilyen emberekkel van körülvéve). Például suli után beültök valahova enni, tesztek pár kört amíg a buszra kell várni és egy csomó új infót megtudhattok a másikról. Meg amúgy is, nincs is annál jobb időtöltés, mint amikor azokkal lehet az ember, akiket szeret. És sokkal jobb amikor ott áll melletted egy hús-vér ember, nem csak egy chat-fej a telefonodon. Igen tudom könnyű ezt mondani miközben épp laptopról írok, mellettem pedig itt van a telefonom. De napközben próbálom a telefont a táskámban tartani és a lehető legkevesebbszer érte nyúlni (ami változó, hogy mennyire jön össze)

boldogság happy napi

  1. Ne idegeskedj azon, amit nem tudsz megoldani

Sokszor agyalunk feleslegesen olyan dolgokon, amiket már nem tudunk befolyásolni. Erre nagyon jó példák a dolgozatok: megírod legjobb tudásod szerint, beadod és utána még képes vagy két hétig azon izgulni, hogy hányas lesz. Pedig nincs értelme. Onnantól, hogy beadtad már nem tudsz rajta változtatni. Van egy másik jó példa is: az időjárás. Ha nevetsz, ha sírsz akkor is ugyanúgy esik az eső, fúj a szél vagy épp süt a nap. Ez ellen nem tudsz mit tenni. Próbáld meg a legjobbat kihozni a helyzetből és ne idegeskedj fölöslegesen miatta. Így rengeteg plusz aggódástól tudod megkímélni magad és esetleg más problémáid megoldására is több időd lesz.

  1. Problémamegoldás

Ha már az előző pontban leírtak alapján sikerült egy kis idegeskedéstől megszabadítani, elkezdhetsz dolgozni azon, hogy azokat a problémáid, amelyekre hatással vagy mivel lehetne megoldani. Az sosem segít, ha csak félresöpröd ezeket (tapasztalatból tudom), mert így újra és újra előjönnek és mindig jobban zavarnak majd, mint előtte, így sokat javíthat a helyzeten, ha minél hamarabb nekilátsz ezek elintézéséhez.

  1. Természet

Bármennyire is klisének hangzik, tényleg hangulatjavító hatása van a természet közelségének. Végülis, ki ne szeretné a madárcsicsergést (elnézést ha valaki tényleg nem szereti), vagy (ha már tavasz van) a kis virágokat az út szélén, árokparton? Engem a legjobban az erdő és a víz közelsége tud megnyugtatni, de ismerek olyat, aki az esőben szeret sétálni, vagy olyat, akinek szél zaja segít.

boldogság happy napi

  1. Tegyél másokat boldoggá

Nem kell itt világmegváltóan nagy dolgokra gondolni. Elég egy apró szívesség, egy kis kedvesség. Lehet, hogy valakinek csak arra van szüksége, hogy meghallgasd. Neked ez maximum 10 percbe telik, a másiknak pedig az egész hetét feldobhatod vele. Ilyen kis apróságok közé tartozik az is, ha mosolyogva ráköszönsz a buszsofőrre, eladóra, portásra, kinyitod mások előtt az ajtót, megdicsérsz valamit a másikon. Ha látod, hogy az illető elmosolyodik, örül a kedvességednek, az téged is boldogsággal tölt el.

  1. Keresd az apró örömforrásokat

Alapjáraton nem gondolnánk, hogy szembejöhet velünk a boldogság. Vagy mégis? A kisgyerekek általában kifejezetten boldogok szoktak lenni. Mert észreveszik a legapróbb jó dolgokat is és képesek nekik örülni. Vagy például ott vannak a kutyák, már attól feldobódnak, hogy hazaérsz és megsimized őket. Vedd észre, hogy süt a nap, az árokparti kis virágokat! Lásd, hogy az a lány, akit az utcán láttál a kedvenc zenekarod pólójában volt, a srác, aki elsétált melletted hasonlít a kedvenc könyv/filmszereplődre. Örülj annak, hogy hallottál egy jó zenét, olvastál egy jó cikket. Próbálj mindent optimistaként szemlélni. Ha keresed, egyre több ilyen apróságot veszel észre, ami még egy rosszabb napon is képes lehet felvidítani. Nekem most ilyen örömforrás az is, hogy csak pár napja üzemel a blog, mégis már van, aki várja ezt a bejegyzést.

boldogság happy napi

  1. Néha legyél szomorú

Most azt gondolhatja pár olvasó, hogy mi van? Egész eddig arról volt szó, hogy minél boldogabbak legyünk, most meg legyünk szomorúak? Igen, tudom ez így furának tűnhet, de máris megmagyarázom. Vannak olyan élethelyzetek amelyekkel tényleg nem tudsz mit kezdeni, és nem is könnyű elfogadni (például valakinek a halála) és igenis ilyenkor szomorúak vagyunk. Nem fognak felvidítani a virágok és kis kedvességek. Ilyenkor hagyd meg magadnak az időt arra, hogy búslakodj (de ne ess túlzásba) mert csak így fogod tudni később lezárni magadban. Így bármilyen furcsa is az igazi boldogsághoz szükség van erre a letörtségre is.

Így első körben ezeket sikerült összeszednem. Remélem lesz, akinek tudtam ezzel valamennyit segíteni megtalálni a mindenki által olyannyira keresett boldogságot.

 0
Tovább