Manapság mindenki néz valamilyen sorozatot, legyen az romantikus, tudományos, krimi, fantasy… mindenki megtalálja a neki valót. Nem kell rá heteket várni, hogy új részek legyenek, nem kell arra várni, hogy mikor lesz már a tévében, hiszen nagy részük egy kattintással elérhető. Miért függünk rájuk ennyire? Miért van az, hogy sokszor jobban érdekel egy szereplő sorsa, mint a saját életünk? Miért határozzák meg ennyire az életünk?

Akkor döbbentem rá, mennyire nagy hatással vannak ránk a sorozatok amikor lejátszódott ez a beszélgetés köztem és húgom között:

-Szeretnél valamit átbeszélni a szóbelire?
-Most hagyjál, depizek. Lehet, hogy meghal az egyik szereplő a sorimban. De még nem biztos, nála sosem lehet tudni.

Most komolyan, ennyire fontosak nekünk ezek a karakterek? Nemrég halt meg húgom macskája és mégis jobban megviseli, hogy lehet meghal az egyik szereplő (végül kiderült, nem hal meg).

sorozatok függőség

Szerintem ez nem normális. Miután neten utána olvastam a témának, kiderült, hogy sokan foglalkoznak ezzel és nem csak nekem tűnt fel a dolog irrealitása. Lássuk a sorozat-függőség okait és hatásait.

Egy átlagos epizód 40-45 perces, ebből vannak, akik képesek egyhuzamban akár 10-et is megnézni. De most csak kisebb számokban gondolkodva, megnézel 3-4 részt, ami még nem is tűnik soknak, de 1,5-2 órát elvesz az életedből. 2 óra semmittevés. Csak ülsz/fekszel a képernyő előtt és rosszabb esetben tényleg nem csinálsz semmit közben. Ha csak a fizikai hatásait nézzük nem tesz túl jót az egészségünkkel ez.

A legtöbb sorozatgyártó cliffhanger-hatásra megy rá. Ezek azok a részek egy-egy epizód végén amikor nyitva hagynak egy kérdést, nem derül ki a folytatás. Muszáj megtudnod mi fog történni. Tényleg összejönnek? Lelepleződik? Meghal? Mi lesz most? Ez teszi izgalmassá a sorozatot, mi pedig az izgalom miatt leszünk függők. Ez egyfajta kényszert kelt bennünk arra, hogy meg kell nézni még egy részt, meg kell tudnunk a folytatást. Az epizódok végére csak egy kisebb cliffhangert tesznek, míg az évadok végén általában egy nagyobb fordulat vár minket, arra ösztönözve, hogy nézzük még tovább a sorozatot. Biológiai szinten is ösztönöz minket a folytatásra, akár a tudatunk alatt is.

Egy másik megközelítés szerint a sorozatokba menekülünk a valóság elől. Ott minden vidámabb, szebb, érdekesebb, így hamis elvárásokat is ébreszthet magunkban a valós világgal szemben. Minden sorozatban találunk valakit, akinek szívesen a bőrébe bújnánk és amíg a sorozatot nézzük, úgy érezhetjük mintha mi is ott lennénk vele. Gyakran akár „szerelmesek” is lehetünk a karakterekbe. Ezért is minél több időt szeretnénk eltölteni az adott világban, az adott „emberekkel”.

sorozatok függőség

Azt, hogy egyre több részt nézünk meg az agyunk egyfajta teljesítményként fogja fel. Olyan, mintha minden egyes epizóddal egy szinttel feljebb lépnénk. Így minden „szintlépés” után az agyunkban boldogsághormon termelődik, így a saját testünk ösztönöz minket arra, hogy folytassuk a tevékenységet.

Ott van még az is, hogy ha este nézzük a sorozatot, a képernyő fénye miatt nehezebben tudunk elaludni. És ha már nem alszunk, akkor miért ne néznénk meg még egy részt? És akkor már még egyet, aztán megint nem tudunk elaludni, úgyhogy még egyet. És ez megint egy ördögi körré teljesedik ki. Mire észbe kapunk már reggel van, mi pedig semmit nem aludtunk.

Tekintve, hogy eddig nagyrészt azt ecseteltem, miért nem jó sorozatot nézni, szeretnék a mellettük is érvelni egy kicsit. Mivel ez már egy nagyon hosszú bejegyzés lenne így a sorozatok másik oldalát egy másik bejegyzésre tartogatom. És remélem ebből is szeretnétek „még egy részt!”.

forrás:
http://mindset.co.hu/a-kepernyo-csapdajaban-mit-kell-tudni-a-sorozatfuggosegrol/