A nyelvtanulás fontos, ezt mindenki tudja. Sokszor viszont nehezen vesszük rá magunkat a tanulásra. Holnaptól ismét egy kéthetes intenzív tanfolyamon veszek részt mivel az, amit az iskolában tanítanak nekünk már rég nem elég. Ismerve magamat az itthoni tanulást is elbliccelném hiába vagyok alapból egy szorgalmas típus, így nem árt a tanfolyam. De most legyünk őszinték, ki a francnak van kedve nyáron tanulni? Pláne a legnagyobb kánikulában? Persze hogy senkinek. Most olyan motivációként szolgáló dolgokat próbálok összegyűjteni, amik remélhetőleg nekem és mindenki másnak, aki hasonló cipőben jár segíteni tud.

Filmek/könyvek/sorozatok
Nálam ez a három dolog a favorit. Nem kell megvárnom, hogy egy sorozatot szinkronizáljanak, egy könyvet lefordítsanak, hamarabb hozzá tudok jutni, ha eredeti nyelven nézem/olvasom.

Cikkek
Ha érdekel egy téma annak nagyon szeretek alaposan utánajárni, több helyről tájékozódni. Sajnos gyakran vannak olyan témák, amiknél nem találok elég megfelelő színvonalú írást magyarul. Ilyenkor jön jól az angol tudásom, így a külföldi cikkeket is el tudom olvasni az adott dologgal kapcsolatban.

Külföldi utazás
Az angol egy olyan nyelv, amit szinte az egész Földön ismernek ezért hasznos lehet, ha esetleg külföldre megyünk nyaralni. Lehet az Olaszország, Horváthország általában megértik, ha valamit angolul mondasz (erre már láttam ellenpéldát is, de jó esetben működik). Természetesen ehhez az sem árt, ha meg mersz szólalni, mert anélkül semmilyen nyelv nem segít a kommunikációban.

Nemzetközi barátok
Nem olyan régen találtam egy nagyon jó alkalmazást, amivel levelezőtársakat gyűjthetek határon innen és túl. Természetesen az oldalon használt elsődleges nyelv az angol. Mindenki így írja a bemutatkozást, akár török, akár szlovák, akár magyar. Nekem s vannak már ott barátaim és eleinte mindenki kissé esetlenül áll neki egy idegen nyelven levelet írni egy idegennek, de pár üzenet után már nem is tűnik olyan bonyolultnak az egész.

Most pedig az, ami miatt kell is tanulni az angolt és nem csak ajánlott:

Nyelvvizsga
Sok-sok középiskolás rémálmai közé tartozik (mint például az enyéim közé)
Sajnos ez egy olyan dolog, amit a mai világban már tényleg kötelezőnek tekinthetünk, ha valamit szeretnénk kezdeni az életünkkel. Először is csak akkor tanulhat tovább már ez a generáció főiskolán, ha már megvan a nyelvvizsga. Régebben „csak” a diploma átvételéhez kellett, ma viszont már csak így jelentkezhetünk. Továbbtanulni pedig kell, mert csak úgy kaphatunk diplomát (ami véleményem szerint szintén csak egy papír, mint a nyelvvizsga) és a legtöbb állásra ma már csak így vesznek fel. Persze lehet élni ezek nélkül is, de mai társadalmunk szinte kikényszeríti belőlünk, ezzel váltva ki (szerintem) a legnagyobb ellenállást a diákok körében. Hiszen mindenki tudja, hogy ami kötelező azt senki nem szereti csinálni.

Ezeken kívül még sorolhatnám a nyelvtanulás jó hatásait az agy különböző területeire, de én ezeket nem találom akkora motiváló erőnek, mint a felsoroltakat.

Őszintén nekem így a cikk megírása után sem lett sokkal több kedvem két hétig angolozni, de már határozottan pozitívabban állok hozzá és jó így áttekinteni ez miben segíthet nekem. Remélem volt olyan, aki végigolvasta és talált benne hasznos dolgokat.